torsdag den 22. august 2013

Laksemousse i salatbåde med pære-, agurkcreme

Det sprøde forenes med det cremede. Du rammes af et kort syrligt øjeblik inden en rund røget smag fylder dig med en skøn nydelse.
 
Less is more - hvordan kan det være så enkelt? Laks, citron, dild og du kan lave noget så udsøgt at det næsten er åndsvagt!


 

Til 2 personer
  • 1 kogt laksefilet (se hvordan længere nede i teksten)
  • 2 laurbærblade
  • 75 g røget laks
  • ½ mindre potte dild
  • citronsaft
  • skyr - eller andet der ligner
  • salt og peber
  • hjertesalat
  • 2 sprøde pærer
  • agurk
  • yderligere 1 spsk. skyr
Læg 2 tøede laksefileter i en gryde. Find en anden gryde frem og kom godt med vand i. Salt vandet let og læg 3 laurbærblade ved og evt. et par skiver af øko citron, alternativt et par spiseskefulde citronsaft. Lag vandet koge op. Fjern gryden far varmen og hæld den kogende vand over de to laksefileter, der jo ligger i den sekundære gryde. Lad dem "koge" i 10 min. uden at der tændes for yderligere varme. Hæld vandet fra og sæt på køl.
 
Når den kogte laksfileter er kølet, deles de i mindre stykker i en foodprocessor. Desuden kommes røget laks, et pat store skefulde skyr eller andet, salt, peber og lidt citronsaft ved. Stop når den moussen er begyndt at tage form. Smag til med salt, peber, citron og tilføj evt. mere skyr for at få en mere glat konsistens. Hak dilden relativt fint og lad det køre med i foodprocessoren i 2. omgang indtil moussen er som ønsket.
 
Skyl hvert enkelt blad af hjertesalaten grundigt, befri dem for vand i en salatslynge (eller dub med et rent viskestykke - men helt ærligt, så koster en salatslynge 5o kr. og det gør livet meget nemmere for salatelskende folk. Så får du en sprød salat, der ikke bliver slatten i løbet af to øjeblikke).
 
Skyld pærerne og befri dem for kernehus. Skær dem i fine tern. Gå bevidst efter hårde pærer, når du har planer om at anvende dem til madlavning. En moden pære er blød og smager kraftigt på en måde jeg personligt absolut ikke kan forlige mig med. Samme gøres med agurken, som du evt. kan skrælle først hvis du synes.
 
Vend dine ternede pærer og agurk i skyr og smag til med salt, peber (evt. citronpeber), citron og dild. Jeg ville desuden ikke tøve med at anvende radiser også, hvis disse havde været i sæson.
 
Anret en spsk. mousse, 1 spsk. pære-agurk creme i hver salatbåd og pynt med det resterende dild i potten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar