onsdag den 17. april 2013

Forårsruller

Forårsruller er en af mine favoritter. De skal laves en dag, hvor man har rigtig god tid og er væbnet med masser af tålmodighed, for der er meget arbejde i at lave dem - først tilberedning af kød, så alt snittearbejdet og dernæst skal de små pakker jo rulles! Lad det absolut ikke bremse jer - belønningen venter jo forude!
 

 
Forårsrulledej kan købes både store og små. De store er lidt nemmere at have med at gøre, men de små er hyggeligere at spise med fingrene. Server de små som forret, serveret på et stort fad og med soja og sød chilesauce dyppe i. Du kan variere fyldet til det uendelige - vegetarisk, med hakket oksekød, kylling, and, rejer osv. Selv ville jeg nok bruge rejer til de små forårsruller - brug rå rejer og ikke forkogte rejer.
Ønskes et mere fedtfattigt alternativ kan man erstatte forårsrulledejen med filodej. De pensles så med olie og bages i oven i stedet, men det er nu langt fra det samme!
 
Jeg havde aldrig smagt forårsruller før jeg selv lavede dem. Det har aldrig interesseret mig at prøve de frosne forårsruller, man køber i supermarkederne. De ser så kedelige ud - når de skæres op er det en stor ubestemmelig brun masse der viser sig. De hjemmelavede ser friske ud med alle deres farver.

Det er en stor portion, så steg det antal du har tænkt dig at spise og frys resten ned uden at de har set oliegryden, så er der lige mad til en hektisk eller doven dag.  
 
Ingredienser til 30 stk.
  • 1 kg hakket oksefars
  • 1 løg
  • 5 fed hvidløg
  • 2 glas champignoner
  • 4 små tørrede chilier
  • 1 oksebouillonterning
  • 2 bundter forårsløg
  • ½ hvidkål (medium størrelse)
  • 4-5 større gulerødder
  • 2 snackpebre
  • 1 bakke bønnespirer
  • Rapsolie
  • karry
  • soja
  • 1 pakke forårsrulledej med 30 ark

Løg skøres groft og hvidløg hakkes helt fint. Champignonerne drænes for væske, men gem for guds skyld væden! Hak champignonerne til mindre stykker.
Kom olie i en dyb sauterpande. Lad løgene blive klare og lad derefter hvidløg stege med et minuts tid før champignonerne kommes på. Brun det hakkede oksekød når champignonerne lige har fået et par minutter. Når alt kødet er brunet hældes champignonsvæden over og en oksebouillonterning kommes i. Krydr med salt, peber og karry. Lad kødet simre indtil der kun er ganske lidt væde tilbage.  


Imens skal du igang med det helt store snittearbejde! Alle grøntsager snittes i fine strimler på ca. 8 cm - vist på billedet nedenfor. Bønnespirerne skyldes blot.

 
Så er der kun tilbage at rulle de små sataner - det er et omfattende arbejde, men når først man har fanget teknikken, så er det næsten hyggeligt.
At beskrive hvordan de rulles er efter mange formuleringsforsøg mislykkedes, så har i stedet prøvet at illustrere det gennem de følgende billeder. De første 3 gange jeg lavede forårsruller blev de utroligt grimme og absolut ikke særlig ensartet, så forvent ikke at de bliver perfekte i første hug. Held og lykke!
 


Lukningen "limes" med et sammenpisket æg med en smule vand i.


 
Når dine ruller så er færdige, så varmer du en god portion rapsolie op i en dyb stegepande. Steg rullerne indtil de er pæne lysebrune og server dem med soja og sød chilisauce.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar